Vårklargjøring av motorsykkel

Vårklargjøring av motorsykkel

Publisert: | Sist endret:

Våren er så vidt i gang, noen har kanskje allerede funnet frem sykkelen, mens for andre er det like rundt hjørnet. Endelig er det tid for en ny MC-sesong!

For din egen sikkerhet ønsker vi å dele noen punkter angående vårklargjøring. Hva du trenger å se over nå på våren er avhengig av om du gjennomførte en vinterklargjøring. Se hva du bør se over før du starter en ny og trygg sesong.


Vårklargjøring av MC - med utført vinterklargjøring:

Når du ønsker å ta ut sykkelen på våren er det bare småtterier som skal til dersom du tok deg tid til en ordentlig vinterklargjøring på høsten. Dersom du gjorde en god jobb i høst, trenger du kun å gjøre følgende:

  • Vask av eventuelt støv
  • Sjekk forgaffel og støtdemper for eventuelle lekasjer. Små oljelekasjer kan oppstå i forgaffel og støtdemper p.g.a statisk belastning over lang tid i vinteropplag. Oppdager du små lekkasjer, tørk oljen, og følg med om lekasjen utvikler seg ved bruk av sykkelen. Dersom lekasjen vedvarer, bør du snarest oppsøke verksted.
  • Sett inn batteriet og sjekk at motorsykkelen starter
  • Til slutt er det greit med en liten sikkerhetssjekk. Dette inkluderer blant annet sjekk av luft i dekkene og andre vanlige punkter som man sjekker regelmessig.

Kjør!

Vårklargjøring av MC - uten utført vinterklargjøring:

Tok du ingen vinterklargjøring, men satte sykkelen rett på vinterlagring? Da blir det en litt større vårklargjøring. Se gjennom punktene under, så er du good to go likevel.

1. Vask og polering

Ingenting er som en ren og skinnende sykkel i vårsola. Er du usikker på hvordan du skal vaske sykkelen best mulig? Se vår guide for vask og rengjøring. Etter en grundig vask anbefaler ekspertene å polere motorsykkelen. Når det gjelder shining kan det også være greit å bruke f.eks Silkolene Proprep for å shine sykkelens sorte plastdeler. Bruker du litt tid på dette kan du ta ut en sykkel som er «så god som ny».

2. Smøre kjede og andre bevegelige deler

Når du har rengjort motorsykkelen din bør du smøre kjede. Ta gjerne en kikk på kjede for å se at ikke det er utslitt etter fjorårets sesong. Hvordan du kan sjekke kjede og drev kan du lese her. De bevegelige delene som bør smøres er f.eks. hendler, støtte, fothvilere, tenningslås, tanklokklås og setelås. Her kan f.eks Silkolene All-in-One brukes.

3. Sjekk bremser

Bremsene er noe man bør kontrollere innimellom, så hvis du ikke gjorde dette i høst bør du ta en titt på de nå. Det er greit å få gjort før MC-sesongen er skikkelig i gang. Les hvordan du sjekker bremsene her.

4. Oljeskift

I utgangspunktet mener ekspertene at man bør utføre oljeskift før vinterlagringen, men dersom du ikke fikk gjort det så er det bedre sent enn aldri. Slik utfører du et oljeskift, trinn for trinn.

5. Ta ut batteriet og bruk en vedlikeholdslader

Har du glemt å lade i løpet av vinteren? Da er det på tide å få ut det batteriet og lade det nå. De fleste ladere som selges i dag er «intelligente» slik at de holder styr på spenningen og kun lader når det er nødvendig. Har man en eldre lader bør man egentlig lade flere ganger i løpet av vinteren. OBS! Det er mange som starter sykkelen og lar den stå på tomgang i et kvarter flere ganger gjennom vinteren. Dette har ingen hensikt da du kun soter til tennpluggene. Det har ingen positiv effekt på batteriet. Bruk en vedlikeholdslader, så er du sikker. Kjipt å stå der uten batteri når du hadde tenkt til å ta den første turen i vårsola.

6. Fyll luft i dekkene og drivstoff på tanken

Sist, men ikke minst, du må ha luft i dekkene og ikke minst drivstoff på tanken før du begynner å kjøre. Sjekk gjerne dekkmønsteret. Slik sjekker du dekkene.

Da gjenstår det bare å ønske deg en fantastisk MC-sesong. Det er ganske greit å starte sesongen med å vite at sykkelen hvertfall er i god stand.

Bruk modellsøk eller skiltsøk for å finne oljefilter til ditt kjøretøy. Se også vårt utvalg av olje her.