Slik kontrollerer og vedlikeholder du MC-hjelmen

Slik kontrollerer og vedlikeholder du MC-hjelmen

Publisert: | Sist endret:

Mange er flinke til å ta en ordentlig sjekk av motorsykkelen i ny og ne, men hva med utstyret? Er du sikker på at hjelmen din burde brukes en sesong til? Her er noen tips til hva du bør kontrollere på hjelmen, og hvordan du kan vedlikeholde den.


Hjelm er forøvrig påbudt i Norge, mens det øvrige utstyret er sterkt anbefalt. Husk at du er veldig utsatt som motorsyklist.Slik kontrollerer du din MC-hjelm:

1. Kontroller at hjelmen ikke har skader utvendig (Bulker, sprekker, sår/dype riper osv)

Hvis du har en fiberhjelm kan selv små sår i lakken skjule større skader. Mister du hjelmen i bakken, kontakt en forhandler for vurdering av skaden. En hjelm som f.eks har falt i bakken kan ha skader på den innvendige polstringen som ikke er synlige.


2. Sjekk at luftventilasjonen fungerer

Dersom ventilasjonen ikke er effektiv bør du vurdere å bytte hjelm. Dugger visiret kan du få byttet til et visir med antidugg egenskaper.


3. Se over visiret

Visiret skal være rent og uten riper. Det skal også være enkelt å ta visiret opp og ned (Se mer under vedlikehold lenger ned i artikkelen). Visirer er og få kjøpt i forskjellige farger og varianter til de fleste hjelmer.


4. Kontroller at hjelmen er E-godkjent

Det skal stå et E-merke i hjelmen. Ofte på en lapp sydd på hakereimen.


5. Sjekk hakereimen og låsen

Gamle reimer har en tendens til å begynne å flise seg opp. Hvis dette er tilfelle, bør hjelmen byttes. Har du quick release reimlås, sjekk at den fungerer tilfredsstillende.


6. Passform på en hjelm (kontroller gammel hjelm eller bruk retningslinjene når du skal kjøpe ny):

Hjelmen skal sitte relativt trangt rundt hele hodet. Gå gjerne med hjelmen i ti minutter for å oppdage trykksteder. Selv om hjelmen skal sitte godt skal den ikke trykke ubehagelig noe sted.


Med hjelmen på hodet og hakereimen festet, ta godt tak i hjelmen bak i nakken og prøv å "rulle" den av hodet fremover. Hvis du får av deg hjelmen på denne måten har ikke hjelmen riktig størrelse/form til ditt hode. Hjelmen skal heller ikke kunne beveges fra side til side når du har den på hodet. Dersom huden i panna følger med når hjelmen dreies sitter hjelmen riktig.


Hakereima skal ikke kunne dras over haka eller hvile mot strupehodet.


Et problem er at mange kjøper for stor hjelm. Husk at hjelmen utvider seg og tilpasser seg til hodet ditt, så den skal være litt trang i begynnelsen. Den skal likevel ikke trykke ubehagelig.


Husk å bytte hjelm dersom:

1. Hjelmen er gammel … NMCU sier at en kompositt hjelm holder i ca 6-10 år, mens en plasthjelm holder noe kortere.

2. Mister du hjelmen i bakken og den får store synlige skader, bør den byttes!


Tips til vedlikehold av din MC-hjelm:

1. En hjelm kan vaskes utvendig og gjerne poleres med vanlig voks (for MC eller bil), da er hjelmen lettere å holde ren for insekter og andre bugs du får på hjelmen under kjøring.

2. Visiret kan vaskes med visirrens og «rain-off» som gjør at vann og nedbør preller av og gir bedre sikt i dårlig vær. Det finnes også Antiduggspray man kan påføre for å hindre dugg.

3. Gummipakning på hjelmen som tetter mot visiret smøres med spesialfett. De bevegelige delene i visirmekanismen smøres med silikonbasert grease.

4. Innvendig i hjelmen kan du bruke en fuktig mikrofiberklut med jiff universal vask. Det fjerner lukt og gamle hårprodukter.

Tips: Ha alltid med en mikrofiberklut og litt vann på tur. Da kan du ved behov vaske av visiret underveis.

Se gjerne NMCU sin film om valg av MC-utstyr