Slik beskytter du best mulig din MC mot skader

Slik beskytter du best mulig din MC mot skader

Publisert: | Sist endret:

Veltet motorsykkelen før? Alle vet at det kan skje en eller annen gang, men hvis det skjer er det uansett utrolig surt. Det er generelt lite hyggelig å få riper eller skader. For å hjelpe deg litt på veien har vi laget en oversikt over beskyttelse du kan vurdere å montere på motorsykkelen din. En sykkel med minst mulig skader vil selvsagt være en fordel når man en gang skal selge videre.

Reduser skade ved velt

Det er viktig for oss å presisere at det ikke finnes utstyr du kan sette på som garanterer at sykkelen din ikke får skader ved en velt. Likevel er det mange tiltak du kan gjøre for å redusere skadene.

Handystand (Finnes både modellspesifikke og universale)

En handystand fungerer veldig enkelt: En plate man fester under støtten til motorsykkelen slik at den står mer stødig. Spesielt om du parkerer et sted uten hardt underlag, som grus, gress osv. Dette er en billig investering for å redusere sjansen for parkeringsvelt.

Handystand
Velteklosser (Sliders – Modellspesifikt)

Velteklosser kan være godt å ha for å redusere sjansen for riper og småskader på kåpe og tank ved en velt. Det finnes en jungel av velteklosser der ute, så det er egentlig bare å begynne å lete etter hva du liker. Givi er et annerkjent merke og leverer noen kule sliders i ulike farger slik at man kan matche sin sykkel. Bruk vårt skiltsøk eller modellsøk for å se om vi har Givi slider-fester til din MC.

Velteklosser
Velteklosser forgaffel (Front fork guard – modellspesifikt)

For å beskytte forgaffelen mest mulig ved en eventuell velt kan man sette på velteklosser for forgaffel. Velteklossene er modellspesifikke slik at du må kjøpe en som passer til din MC.

Velteklosser forgaffel
Veltebøyle (modellspesifikt)

På en del touring og adventure motorsykler brukes det ofte veltebøyle fremfor velteklosser. Givi har et stort utvalg veltebøyler til mange ulike modeller i kraftige 25 mm tykke stålrør. Dette er modellspesifikt og anbefales montert av mekaniker da bolter i ramme bør strammes korrekt. OBS! På enkelte modeller finnes øvre og nedre veltebøyle.

Veltebøyle BMW R1200GS
Beskyttelse for motordeksler (modellspesifikt)

For å beskytte de originale motordekslene for riper kan man på noen sykler sette på ekstra beskyttelsesdeksler. Dessverre har vi ikke sett dette til så mange sykler, men dersom du finner slike deksler til din sykkel er det altså å anbefale. Det er mye enklere å bytte disse dekslene enn hele motordekselet. Dekslene settes på via limputer på baksiden så det er også veldig enkelt å sette på.

Beskyttelse for motordeksler
Styrevekter (Universalt eller modellspesifikt)

Styrevekter vil ta noe av støyten ved en velt i stedet for holkene, og er mye enklere å bytte. Disse stikker ofte så langt ut at de også beskytter hendlene litt. I tillegg vil styrevekter hindre vibrasjoner i styret, slik de er ment for, og kjøper man noen som er kule så får man også en estetisk finere sykkel. Vinnvinn-situasjon.

Styrevekter
Hendelbeskyttere

Hendelbeskyttere beskytter ikke bare hendene mot vind, men hvis man er uheldig å velte vil de også ta mye av støtet fremfor holkene og hendlene.

Hendelbeskyttere

Generell beskyttelse av MC

Garasjetrekk

For å unngå mest mulig riper under lagring kan det være lurt å bruke et garasjetrekk.

Garasjetrekk
Tankpad

En tankpad beskytter tanken mot unødvendige riper og merker fra kjøreklær. I tillegg pynter det jo opp en kjedelig tank. Det finnes en jungel av tankpads der ute så her gjelder det å finne en som matcher din sykkel og som du selvfølgelig liker.

Tankpad
Motorvern i aluminium (for adventure sykler – modellspesifikt)

Mange modeller kommer med motorvern i plast, og dette kan med fordel byttes ut med en i aluminium som er sterkere og beskytter bedre. Givi har et stort utvalg og du kan bruke vårt skiltsøk for å se om motorvern finnes til din MC.

Motorvern
Radiatorbeskyttelse (Modellspesifikt)

Et radiatordeksel beskytter radiatoren mot steinsprut samtidig som det pynter opp litt dersom man ønsker det. Det finnes mye kule radiatordeksler.

Radiatordeksel

Prøv gjerne vårt skiltsøk eller modellsøk for å se hva vi har av modellspesifikk beskyttelse til din MC.