Motoroljeguide for MC

Motoroljeguide for MC

Publisert: | Sist endret:

Er du usikker på hva slags olje du skal bruke på din motorsykkel? Først og fremst er det beskrevet i instruksjonsboken til din MC hva slags olje du skal ha og det er veldig viktig at du sjekker dette. Her finner du klassifisering av oljen du skal bruke. I denne artikkelen forklarer vi litt rundt dette med ulike typer olje til MC.

OBS! Før vi fortsetter - Bilolje er ikke overførbart til MC. Du må bruke egnet MC-olje.

Viskositet

En lav viskositet gir en tyntflytende væske og en høy viskositet gir en tykk/seig konsistens. En 10W-40 olje har en viskositet på SAE10 når oljen er kald og SAE40 når oljen er varm. En 05W-40 olje vil derfor ha lik viskositet når motor oppnår driftstemperatur som en 10W-40, men ved kaldstart vil en 05W olje være mer tynnflytende. W står for Winter og setter da krav til oljen at den har gitt viskositet ved lav temperatur. Ved kaldere klima, dess lavere viskositet er anbefalt. En 10W olje testes på -25ºC og holder til de fleste i Norden, tar du ut sykkelen i lavere temperatur enn dette er oljen nok den minste bekymringen.

Ulike typer olje

Hos Online-MC selger vi olje fra Silkolene. Silkolene selger både mineralolje, delsyntetisk og fullsyntetisk olje til motorsykler. En liten beskrivelse kan være på sin plass:

Mineralolje: Oljeprodukt fremstilt på basis av råolje. Gir god grunnleggende smøring. Mest brukt på eldre motorsykler der faren for oljelekkasjer kan oppstå. En syntetisk olje har gjerne så mye som tre ganger så høy penetrerende evne.

Delsyntetisk olje: Alle motoroljer lages av baseoljer og tilsetningsstoffer. Helsyntetisk motorolje inneholder 100 prosent ikke-ordinære høyytelsesoljer. Delsyntetisk olje inneholder en mindre andel av disse høyytelsesoljene kombinert med ordinære oljer.

Helsyntetisk olje: Helsyntetisk olje er syntetisert og tilsatt kjemikalier for å bedre kvaliteten. Syntetisere betyr å bygge opp, eller bygge om oljemolekyler som ikke var slik fra før. En får dermed frem egenskaper som passer bedre til påtenkt bruk.

Ok, så hvilken olje skal du bruke?

Du har funnet ut at du skal ha viskositet 10W-40 og klassifiseringen for oljen du skal bruke i instruksjonsboken din. Eks 10W-40 API SG JASO MA. I følge denne koden skal du kunne bruke ulike typer Silkolene oljer med viskositet 10W-40 på din sykkel.

API står for American Petroleum Institute. API har en standard og da er oljen i henhold til denne standarden.S står for Spark ignition som gjenspeiler seg til bensinmotor. G er "utgaven/kvalitet" til oljen. I dette tilfellet SG. Dess høyere bokstav tilslutt, jo nyere er teknologien til oljen. For nyere olje vil den høyere spesifikasjonen erstatte den lavere bokstavklassen. For eksempel, hvis vi har en olje med spesifikasjon SN, kan den også brukes for kjøretøy som ber om API SM, SL og SJ (Bokstav tidligere ute i alfabetet).

JASO MA betyr at den må vere JASO MA godkjent. JASO MA tester innbefatter testing for våt clutch. Moderne motorsykler har som oftest samme oljen som smører motor og girkasse/clutch.

Vi anbefaler også å følge rådene under i forhold til ulike typer olje:

Mineralolje (Super 4) anbefales til eldre motorsykler.

Til de fleste nyere motorsykler anbefales delsyntetisk (Comp 4), med mindre noe annet er spesifisert i instruksjonsboka. Delsyntetisk er laget for å møte behovene til både luft- og vannkjølte 4-takts motorer og holder godt på viskositeten.

Fullsyntetisk olje (Pro 4) er for nyere sportssykler og noen spesifikke modeller hvor fullsyntetisk olje er spesifisert i instruksjonsboken. F.eks Noen modeller fra BMW, Ducati osv.

OBS! Egne oljer er laget for V-twin motorer, racing, classic (50-60-tallet) og moped/scooter.

Diverse tips rundt motorolje!

  • Er det kjølig ute? La motorsykkelen stå litt på tomgang, et par minutter er ofte nok, for å få litt arbeidstemperatur på motor og olje før du kjører. En av hovedgrunnene for rask slitasje på motor er hard kjøring på kald motor.
  • En sunn motor skal ikke bruke mye olje. Hvis du ser at du har oljeforbruk på motorsykkelen, anbefaler vi å ta kontakt med din forhandler for informasjon og råd.

Les også: Slik bytter du olje på din motorsykkel.

Har du spørsmål rundt motorolje til din MC, ikke nøl med å ta kontakt! Vi hjelper deg gjerne.