Din dekkguide for motorsykkel

Din dekkguide for motorsykkel

Publisert: | Sist endret:

Hvorfor er gode dekk viktig på motorsykkel?

Det er mye sikkerhet i å velge gode dekk til din motorsykkel. Dekkene dine er avgjørende fordi de er det eneste kontaktpunktet mellom kjøretøyet og veien. De skal asorbere støt, overføre kraft fra motoren til veien, bære vekten av kjøretøyet og gi godt grep på ulike underlag. I tillegg bør de vare lenge og sikre god kilometerstand.

Når bør jeg bytte dekk

Dårlige dekk kan ødelegge kjøretøyets ytelse og være direkte farlig. Det anbefales at du kontrollerer dekkene dine hyppig. Seks grunner til å bytte dekk:

  • Punktering
  • Dekket har nådd slitegrensen
  • Dekket viser aldringstegn
  • Dekket er skadet
  • Dekket har et unormalt slitasjemønster
  • Du har feil dekk på motorsykkelen din

Når det er på tide å bytte dekk kan du prøve vår dekkvelger eller ta kontakt med oss for råd om dekk.

Dekkslitasje

Den endelige kilometerstanden til dekk varierer veldig fordi det er avhengig av mange ulike faktorer. Faktorer som påvirker er f.eks dekktrykk, last, hastighet og kjørestil. I tillegg påvirker underlaget varigheten på dekkene. Det er derfor viktig å sjekke dekkene regelmessig. Med en mønstermåler kan du måle slitasjen på dekkene. Du kan også se på slitasjeindikatorene som er støpt inn i mønsteret. Dersom dekket har nådd slitegrensen må du skifte dekk. Minstekravet på mønsterdybde er 1,6 mm. Les vår artikkel sjekk av dekk

Sjekk dekktrykket

Dekktrykk bør sjekkes regelmessig i løpet av sesongen. Riktig lufttrykk forlenger kjørelengden på dekkene og gir økt sikkerhet. I tillegg påvirker dekktrykket sykkelens kjøreegenskaper. Husk f.eks å ha litt ekstra luft i dekkene ved tung oppakning og passasjer.

Riktig dekktrykk til din sykkel finner du i instruksjonsboken til din sykkel eller som regel på en klistrelapp som sitter på svingarm/kjedekasse.

Finne dekkstørrelse

Dekkstørrelsen står ofte oppgitt på siden av dekket dersom du har gamle dekk å se på eller i vognkortet ditt. F.eks 190/55ZR-17. 190 er bredden på dekket, 55 er profilen/høyden på dekket og 17 er diameteren. ZR er hastighetskoden.

Hvordan velge riktige/gode dekk til din mc?

Det er viktig å vite hva du skal bruke dekkene dine til. Hos oss i Online-MC finner du dekk fra Mitas til din motorsykkel. Mitas har laget dekk til ulike formål slik at det skal bli enklere for deg å velge.

Aller først, for deg som ikke vet så mye om Mitas … Mitas er en del av Trelleborg Group, en av Europas ledende merker innenfor motorsykkeldekk. Mitas er en pålitelig partner i originalutstyrsmarkedet og har etablert et vellykket samarbeid med flere motorsykkelprodusenter. Dekkene er også godkjent av en rekke profesjonelle motorsykkelutøvere fra forskjellige fagområder. Alle motorsykkeldekkene er laget i Europa under de strengeste kvalitetsstandardene.

1. Sportslig kjøring
Sport Force +

Sportsdekk designet for sport, naked, supermoto og sportstourere som ønsker dynamiske egenskaper. Sport Force+ er et dynamisk dekk som sikrer rask og enkel styring. Det gir enestående stabilitet ved høye hastigheter og maksimal kontroll i sving. Silica blandingen gir maksimalt veigrep i ulike værforhold og på forskjellige underlag.

2. Off-road kjøring
E10

E10 er et dekk for opplevelsesturer i terreng. Et rent adventure-dekk for gruskjørere.

Mitas Rockrider MC23

Prisgunstig off-road dekk til små og mellomstore off-road sykler.

3. Adventure
Terra Force-R

Terra Force-R er et adventure dekk designet for 90 % on-road og 10 % off-road. Terra Force-R er det ideelle valget for pendlere og eventyrere som elsker lengre turer på asfalt og lett off-road terreng, uansett om de reiser alene eller med passasjer og bagasje. Førerer med disse dekkene vil sette pris på god stabilitet og at sykkelen blir enkel å manøvrere. Godt grep ved lavere temperaturer og på våte overflater.

E-07

Dekk til små og mellomstore off-roadere. 50 % on-road, 50 % off-road.

E-07 er et dekk for de som liker å kombinere on-road og off-road. En rekke tester på ulike motorsykler og under forskjellige kjøreforhold bekrefter at E07 er fullt kompatibelt med E-07+. De kan monteres som par (f.eks E-07 foran og E-07+ Bak).

E-07+

Dekk til store off-road tourere.

E-07+ Er utviklet for best mulige egenskaper under alle forhold og på alle underlag. E-07+ er litt mer veiorientert enn orginalen E-07 ( 60 % on-road og 40 % off-road), men leverer likevel ypperlig på terrengkjøring. En rekke tester på ulike motorsykler og under forskjellige kjøreforhold bekrefter at E07 er fullt kompatibelt med E-07+. De kan monteres som par (f.eks E-07 foran og E-07+ Bak).

4. Touring
Touring Force

Touring Force er dekket for en trygg og komfortabel tur. Dekket er laget med silica blanding og forskjellig gummiblanding på midten og sidene. Dette fører til en jevnere slitasje og bedre grep på vått og tørt underlag. Dekket er konstruert for god stabilitet, gode bremseegenskaper og lang levetid.

Terra force-R

Terra Force-R kan også både til touring og adventure og er beskrevet under punktet «adventure» lenger opp i artikkelen. 90 % on-road og 10 % off-road.

5. Allround kjøring
MC50

MC50 er et allround dekk kjent for sitt modern design, sportslige egenskaper og lange holdbarhet. Diagonalt landeveisdekk for lette og mellomstore sykler. Gode egenskaper på vått og tørt føre. God slitestyrke og enestående komfort. Hastighetskode H.

6. Custom sykler
Custom Force

Custom Force er tilpasset custom cruiser motorsykler. Dekket gir god stabilitet og comfort med lang holdbarhet. Custom Force er et robust dekk som sikrer en god kjøreopplevelse i ulike hastigheter, i all slags vær og på forskjellige veibaner. Det er lagt spesiell vekt på sikker bremsing og håndtering på våte forhold. For å sikre topp ytelse har dekkene blitt testet under de tøffeste forhold av en uavhengig tredjeparti USA og i ulike land i Europa.

7. Scooter
Touring Force SC

Touring Force - SC er et eget dekk tilpasset scootere, med optimale egenskaper for norske forhold. Det nyeste og mest moderne scooter-dekket fra Mitas. God vanndrenering og lang levetid.

MC20 Monsum

Et meget godt scooter-dekk for norske forhold. MC20 er spesielt bra på glatte bygater. Det er er beregnet for å kjøre på vått/glatt underlag som bygater med trikkeskinner, mye veimerking osv.