Vinterklargjøring - Dette bør du gjøre før du setter bort motorsykkelen

Vinterklargjøring - Dette bør du gjøre før du setter bort motorsykkelen

Publisert: | Sist endret:

Vinteren er på vei, og for oss motorsyklister er det jo litt trist, for da vet vi at det er på tide å sette bort motorsykkelen. Det blir noen måneders ventetid, men så, når snøen smelter, da skal vi så raskt som mulig ut på veien igjen! For å være sikre på at det blir minst mulig mas før man får tatt ut sykkelen igjen til våren, kan det være greit med noen tips for vinterklargjøring. Det er utrolig kjipt å glede seg til første tur på våren, men så er det noe galt med sykkelen. Kjempe nedtur!

Som relativt ny motorsyklist har jeg tatt en prat med flere erfarne motorsyklister i MC-bransjen for å komme frem til den ultimate listen over hva som bør gjøres før man setter bort sykkelen for vinteren.

1. Vask og polering

Det første du bør gjøre før du skal sette bort sykkelen er å vaske den. Bort med skitt og møkk som potensielt kan ødelegge sykkelen i form av rust og irring. Er du usikker på hvordan du skal vaske sykkelen best mulig? Se vår guide for vask og rengjøring. Etter en grundig vask anbefaler ekspertene å polere motorsykkelen. Når det gjelder shining kan det også være greit å bruke f.eks Silkolene Proprep for å shine sykkelens sorte plastdeler. Bruker du litt tid på alt dette kan du ta ut en skinnende blank motorsykkel til våren.

2. Smøre kjede og andre bevegelige deler

Når du har rengjort motorsykkelen din bør du smøre kjede. Ta gjerne en kikk på kjede for å se at ikke det er utslitt etter årets sesong. Dersom du må skifte kjede/drev kan jo det være en fin ting å pusle med i vinterperioden. Hvordan du kan sjekke kjede og drev kan du lese her. De bevegelige delene som bør smøres er f.eks. hendler, støtte, fothvilere, tenningslås, tanklokklås og setelås. Her kan f.eks Silkolene All-in-One brukes.

3. Fyll bensintanken

For å unngå kondens i bensintanken er det viktig å fylle full tank før du setter bort motorsykkelen for vinterlagring. Kondens kan føre til at tanken ruster. Du kan gjerne bruke en liten skvett 2-taktsolje (ca 5 ml pr. liter bensin) på produkter som du setter vekk for en stund. Dette grunnet den dårlige 95 oktans bensinen. 2-taktsoljen vil motvirke korrosjon o.l. i motoren.

4. Fyll godt med luft i dekkene

Det neste du må gjøre er å fylle luft i dekkene. Og her er tipset å fylle litt ekstra slik at du reduserer muligheten for at dekkene kan bli «firkantede». Det beste er om sykkelen står lagret på en midtstøtte slik at dekkene ikke er i bakken, men det går også an å bare trille litt frem og tilbake underveis i lagringen. Sjekk gjerne dekkmønsteret. Dersom du må skifte dekk er dette fint å få gjort mens man venter på en ny og fantastisk motorsykkelsesong. Slik sjekker du dekkene.

5. Sjekk bremser

Bremsene er noe man bør kontrollere innimellom, så hvorfor ikke sjekke de nå på høsten slik at du, ved behov, kan fikse dette på vinteren når du ikke skal ut å kjøre likevel. Les hvordan du sjekker bremsene her

6. Oljeskift

Mange mener det ikke er nødvendig å skifte olje på høsten, men alle jeg har pratet med mener man skal varmkjøre motoren og ta et oljeskift før vinterlagringen. I den gamle oljen er det mye rester som kan påvirke motoren negativt når du starter opp igjen. Dette legger seg som et bunnfall i motoren. Da deg derfor tid til et oljeskift så slipper du problemer ved oppstart. Slik utfører du et oljeskift, trinn for trinn.

7. Ta ut batteriet og bruk en vedlikeholdslader

For at ikke batteriet skal dø ut er det viktig å lade i løpet av vinteren. De fleste ladere som selges i dag er «intelligente» slik at de holder styr på spenningen og kun lader når det er nødvendig. Har man en eldre lader bør man lade flere ganger i løpet av vinteren. OBS! Det er mange som starter sykkelen og lar den stå på tomgang i et kvarter flere ganger gjennom vinteren. Dette har ingen hensikt da du kun soter til tennpluggene. Det har ingen positiv effekt på batteriet.

Hvor skal jeg lagre?

Motorsykkelen bør lagres på et tørt sted med noe varme. Dekk gjerne til sykkelen med et garasjetrekk, eller så fungerer også et strechlaken. Dette beskytter mot støv og ikke minst riper i løpet av vinteren.

Hva må jeg gjøre på våren da?

Når du ønsker å ta ut sykkelen på våren er det bare småtterier som skal til før du kan nyte den første turen i vårsolen. Vask av eventuelt støv og sett selvfølgelig inn batteriet. I tillegg er det greit med en liten sikkerhetssjekk. Dette inkluderer blant annet sjekk av luft i dekkene og andre vanlige punkter som man sjekker regelmessig.


Bruk modellsøk eller skiltsøk for å finne oljefilter til ditt kjøretøy. Se også vårt utvalg av olje her.